Το βιβλίο του Γάλλου πανεπιστημιακού François Hartog κρύβει απρόσμενες εκπλήξεις για τον Έλληνα αναγνώστη (ιστορικό, διανοούμενο, πολιτικό, φιλαναγνώστη με ιστορικά ενδιαφέροντα).
Αρχικά, αναλύει τη σκέψη του μεγάλου Γάλλου ιστορικού Φυστέλ ντε Κουλάνζ και δίνει σημαντικές και διαφωτιστικές πληροφορίες για το βιβλίο του Η αρχαία πόλις, βιβλίο σταθμό για την εξέλιξη της πόλης ανά τους αιώνες. Στους Έλληνες το έργο αυτό άσκησε ιδεολογικές και επιστημονικές επιδράσεις και συνδέεται με την αναγέννηση του ελληνισμού και της ελληνικής ιστοριογραφίας κατά το 19ο αιώνα, χάρη στη μετάφραση που του έγινε από τον Τιμολέοντα Φιλήμονα.
Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θέσεις του Κουλάνζ για την επιστήμη της Ιστορίας, την ιστορική μέθοδο, την έννοια της εθνικής ιστορίας, αλλά και γενικότερα για την παρουσίαση των τάσεων και των ρευμάτων που επικράτησαν στη γαλλική ιστοριογραφία. Και τούτο διότι όλα αυτά επέδρασαν και σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορική σκέψη και επιστήμη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.