Europa a fost, vreme de două milenii, un continent care s-a bucurat de un succes remarcabil. În noua sa istorie, Simon Jenkins spune povestea acestei evoluții, de la un câmp de luptă între triburi războinice, la un tărâm al păcii, bogăției și libertății – o poveste cu suișuri și coborâșuri, din Grecia și Roma antică, prin Evul Mediu, Reformă și Revoluția franceză, până la cele două războaie mondiale, oprindu-se în actualitate.
Jenkins se ocupă de personaje istorice precum Iulius Caesar și Ioana d’Arc, Wellington sau Angela Merkel, ca și de personalități culturale, de la Aristotel la Shakespeare și Picasso. Urmărind anumite teme de-a lungul epocilor, de la ambițiile tinereții și conflictul religios, până la constrângerile geografice și invazii, Jenkins aduce laolaltă forțele-cheie și perioadele principale într-o narațiune cronologică – toate acestea cu pătrunderea sa caracteristică, cu culoare și autoritate.
Cu toate că a trecut prin tulburări aproape constant de-a lungul isto riei sale, Europa a lăsat o amprentă de neșters asupra lumii. Cum a devenit un continent atât de mic atât de puternic? Cum au dezvoltat o conștiință comună toate aceste peninsule și insule diverse, de-a lungul timpului? Cum de diplomația s-a transformat atât de des în băi de sânge și care sunt implicațiile acestor lucruri astăzi?
În ciuda importanței politicii, economiei și culturii europene, nu a mai existat, până acum, o carte atât de concisă care să le spună povestea.
Acoperind evenimente-cheie, epoci și indivizi remarcabili, portretul pe care îl realizează Jenkins continentului nu poate veni într-un moment mai potrivit și nici nu poate fi realizat mai bine.