Un jove es descobreix a si mateix en la seva doble condició d’immigrant i homosexual. Un llibre valent i commovedor.
Un fill escriu una carta a la seva mare, que no sap llegir. La carta és, en realitat, un examen de consciència, un repàs dels elements que han anat formant la seva identitat: com a fill d’una família de vietnamites que van fugir del seu país cap als Estats Units i com a jove que descobreix i assumeix la seva homosexualitat.
La família del noi es compon de l’àvia –ara anciana i moribunda–, que va haver de marxar del Vietnam amb les seves filles després de passar per experiències molt dures per sobreviure acabada la guerra. Hi ha també un pare maltractador i absent. I hi ha la mare, una dona desorientada que treballa en un saló de manicura i manté una relació complexa amb el seu fill. I, finalment, el jove protagonista, que va créixer a Hartford, Connecticut, va patir assetjament escolar per la seva doble marginalitat –immigrant i homosexual– i va descobrir essent adolescent l’amor i la sexualitat amb en Trevor...
Un llibre bellíssim i veraç, inspirat en les vivències de l’autor, que combina moments d’una gran cruesa amb d’altres d’una tensió subtil i elusiva. Ocean Vuong ha escrit una primera novel·la en què la literatura es converteix en una precisa eina d’evocació, descobriment i exploració per narrar el pas de l’adolescència a la maduresa.